Den som inte har byggt något hus tidigare kan ju inte veta allt och lite till gällande planering och budgetering. Och så är det även i vårt fall, det har varit en del saker som tillkommit under byggandets gång utan att någon ens nämnt något om några ”tillägg”. Och för att inte tala om budgeten, det är många saker som plötsligt kostat betydligt mer än vi tänkt så budgeten är nog eb sak jag endast tittar lite skitigt på mellan varven. Vi vet vad vi har kvar att lyfta på lånet och vilka stora kostnader (typ köket, elmontering och vvs-räkning) vi ännu har framför oss, så destu mer planerar vi inte hur mycket allt får kosta, utan vi försöker helt enkelt välja ett billigare alternativ av allt.

Så nu tänkte jag lista upp några av de större överraskningarna som vi stött på, vare sig dom berört budgeten eller inte. 

  • Först börjar vi med grundarbetet, ingen hade ju kunnat förutspå hur mycket berg som behövde sprängas bort just där vi ville ha huset. Det kunde också ha varit mer än bara lite under båda ändarna i huset men lite över 2000€ fick vi betala för det arbetet. 
  • Alla dräneringsrör och allt grus vi fyllt upp gården och husgrunden med, det är väldigt svårt att kunna uppskatta hur många ton det går av vilken grusgrovlek, samt vad det sen blir att kosta.
  • Vi har en regnvattenbrun vid ändan av kvisten som är allt för långt borta från stuprännan, samt att en dtupränna lutar åt fel håll. Regnvattenbrunnen måste vi antagligen gräva upp för att få den omplacerad, för den ligger så pass fel att det skulle bli en fälla att skarva i stuprännan med en vinklande del. 
  • Av någon orsak har vi fått fel glas på terassdörren, så vi väntar på att någon från tillverkaren ska komma och byta ut glaset. 
  • Det gjutna golvet har för stora ojämnheter (som golvmaterial ska vi ha vinylplankor och deras toleransvärde för ojämn yta är 3mm/2m) så vi antagligen måste flytspackla golvet i nästan hela nedre våningen, det upskattas kosta 500-600€.
  • Först var hålet för skorstenen för litet ( eftersom det inte fanns några anvisningar på hur stort det ska vara) så pappa och Johan fick trixa till ett större hål. Sen visar det sig skorstenen kommer upp precis i takgiren vilket inte blivit observerat av varken spisförsäljaren eller husritaren, så vi fick beställa en ny krökt del till skorstenen som gör att den kommer ut där taket är rakare. En kostnad på strax över 500€+ eventuellt montering.
  • Ett fönsterhål i burspråket var högre upp än de andra. Det märkte vi som tur redan 2 dagar efter att elementen var upplagda så det gick lätt att åtgärdas av byggarna.
  • Det har aldrig blivit diskuterat vilken väg vi ska ha takpanelen, så om vi sku besluta oss för att vilja ha takpanelen gående längs med huset så ljusetbättre skulle följa mönstret på det så borde vi skåla taket, och det materialet måste vi isf stå för själva. Så takpanelen kommer nu att gå tvärs över, men med en närmare eftertanke kanske det delar in rummen bättre.

Så dethär var en början, och mycket mer hinner vi stöta på ännu.

Annonser