Han ligger i babygymmet och jollrar och suger på sina händer. Han är en väldigt nöjd liten filur, en betydligt lugnare baby än vad Melvin var. Så är han också tidigare i utvecklingen och växer mer på längden än vad Melvin gjorde. Han är en baby i alldeles egen kaliber, och så välskapad och perfekt. Svärmor brukar skoja om att ”vi var väldigt noga när vi tillverkade honom”, haha!

Han är väldigt sällan vrålhungrig, och i och med att han är en så neutral person är det många gånger svårt för mig att tolka när han faktiskt är hungrig. Trots att det är vårt andra barn och man borde ha mycket kunskap i bagaget är det inte allt för lätt den här gången heller. Händerna suger han på väldigt ofta, både före och efter amning, så det är inte alltid ett tydligt tecken på hunger. Men ett tecken garanterar hans snålhet, nämligen när man lägger honom till bröstet gapar han för fulla muggar, slickar sig om läpparna och tar tag i bröstet med sina händer. Just när han får tag om bröstet brukar jag känna mig som en kossa som ska få mjölkmaskinen om sina spenar, men till lika älskar jag den känslan att kunna leverera en så fin vara.

Det är ganska ofta jag minns tillbaka till dom 3 första veckorna efter att både Melvin och Hampus föddes, de veckorna var plågsamma fram tills att babyn hittade rätt amningsgrepp och att amningen faktiskt började fungera bra och på rätt sätt. Speciellt när det gäller första barnet kräver det en hel del envishet, målmedvetenhet och ett fungerande mantra för att man ska orka kämpa genom den första tiden då allt är så nytt och obekant, och inte ge upp med amningen genast. Med andra gången genomgick vi samma procedur igen + en trotsande 1,5 åring vid sidan om som inte förstod vad som försiggick med den nya familjemedlemmen. Nu efteråt kan jag inget annat än vara stols över mig själv och mina barn att vi fått det att fungera så att vi varit nöjda.

Amningsfred för mig är att flera gånger om dagen få en lugn stund med mitt barn, att kunna ge barnet den närhet och näring genom ett så naturligt sätt. Omgivningen spelar ingen större roll, äta bör vi ju alla, men får man samtidigt sitta eller ligga bekvämt är det ju absolut ett plus. Man kan ju inget annat än tacka denna fantastiska människokropp!

amning
Hampus snart 3 mån. 
Annonser